Начало Новини КЗК глобява 14 застрахователи с колосалната сума от 2 450 000 лв.

Външни новини

Бизнес, икономически и финансови новини от България и света
Актуални бизнес, икономически и финансови новини от България и света

 
 

КЗК глобява 14 застрахователи с колосалната сума от 2 450 000 лв.
Четвъртък, 17 Юли 2008 01:28

Комисията за защита на конкуренцията наложи на 14 застрахователни компании санкция на обща стойност 2 450 000 лева. Комисията санкционира и Асоциацията на българските застрахователи с имуществена санкция в размер 20 000 лева.

Споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренцията и водят до най-сериозните увреждания на пазара, заявяват от регулатора.

Нашият коментар:

Известно е, че в последните години дъмпинг войната между застрахователите по задължителната застраховка "Гражданска отговорност на водачите на МПС" източва ресурса за качествени обезщетения. Няма по-тъжно обстоятелство от това да се покрива неимуществен риск за  1 млн. лв срещу премии от по 100-150 лв. годишна премия с ясното съзнание, че никога няма да бъде отсъдено повече от 100 хил. лв. за загинал при ПТП. Това "люшкане" между европейски директиви и българска реалност резултира в нискокачествено застраховане като цяло. Всеки застраховател пожелал да използва метода бонус-малус рискува да загуби при положение, че масово застрахователи предлагат отстъпките си на общо основание.

Глобите наложени от КЗК логично ще нажежат обстановката при все, че бъдейки застраховка "Гражданска отговорност на водачите на МПС" задължителна за клиентите, тя не е задължителен продукт в портфейла на нито един застраховател. Вероятността по-малките застрахователи да се откажат от губещия продукт и неколцина по-големи компании да формират нов монопол е актуалната опасност в момента.

 
Дизайн от: Siteground и INSART Insurance Broker, Всички права запазени.© 2012 "БК ИНСАРТ" ЕООД