Начало Въпроси и отговори Виновен водач напуска ПТП - какво следва да направите?

Външни новини

Бизнес, икономически и финансови новини от България и света
Актуални бизнес, икономически и финансови новини от България и света

 
 

Виновен водач напуска ПТП - какво следва да направите?

 

Макар и рядко, и все пак достатъчно често, за да обърнем внимание, при ПТП се случва виновен водач да напусне местопроизшествието. Такова деяние е криминално! Спокойно може да се предполага, че виновният може да е употребил алкохол, да няма сключена застраховка "Гражданска отговорност", да не е правоспособен водач, да управлява крадено МПС и т.н. В най-лекия (не не по-малко виновен) вариант, някои хора от страх и незнание са склонни да избягат.

Ситуацията на ПТП не е ежедневна и много от нас, независимо виновни или не, попадаме в шок, действаме неадекватно. Ще действаме по-адекватно, ако предварително сме информирани, застраховани и т.н. Редно би било да запишем номера на МПС на виновния водач, или да го запомним. Марката и цвета на автомобила също са добра информация при нужда да се предостави на органите на КАТ. Не е редно да

си организираме преследване, особено в града, дори е опасно! Ние сме пострадали при ПТП, не сме шерифи и правораздавачи!

Някои по-леки катастрофи дори не правят впечатление на виновните водачи, зажулват Ви и продължават. Слабата вибрация не ги подсеща какво може да е станало. Може да опитате с клаксон да привлечете внимание. В никакъв случай не застрашавайте возила или хора с поведението си.

При по тежки ПТП, възможно е МПС на виновния водач да не е в състояние да продължи, както  и Вие. Тогава е по-добре да се ориентирате дали някой няма нужда от помощ, не искате вероятно да има жертви!!!

Възможни са и тарикатски маневри: Водачите спират, оглеждат МПСта, после уж да преместят колите и виновния потегля в неизвестна посока. Вече са известни случаи, в които водачи си зарязват и Ферарито на пътя.

Най-вероятно е водач да напусне при блъснат пешеходец. В този случай може да се озовем в ролята на свидетели и е добре да проявим съвест и памет. Един автомобилен номер е много важен в тази ситуация. Огледайте се дали в района на ПТП няма някакви записващи камери - банкомати, магазини и др.

Бъдете спокойни и отговорни за всяка ситуация. Търсете мирно разрешаване на проблемните моменти. Ползвайте щедрите консултации на застрахователните брокери и правете всички необходими застраховки.

 
Дизайн от: Siteground и INSART Insurance Broker, Всички права запазени.© 2012 "БК ИНСАРТ" ЕООД